Vi skal have det godt for at gøre det godt!

Bring dig selv i godt humør!

En god balance er 3 gange så mange positive følelser end negative.

Så find det positive frem, også i de mindre positive. Ved at se tingene fra en anden vinkel kan ændre din dag! Tanker er nemlig det som skaber dine følelser, så hvad vil du føle? Tænk på det ;-)

Vidste du at kroppen havde sin egen lykkehormon som også er smertestillende? Vi producerer endorfiner ved hård fysisk træning, når vi føler succes, lykke, forelskelse, har sex og ikke mindst, når vi ler.

Hvad gør dig glad, og giver dig energi? Få mere af dette! - Og mindre af det som dræner dig. Det vil give mere glæde og mindre stress.

Tænk og gør hvad som er godt for dig, for når du har det godt, har dem omkring dig det også bedre.

Mental og fysisk sundhed går ofte hånd i hånd, og dermed har Kost, motion og søvn også en stor betydning for et godt velvære samt udvikling. Hvad du spiser, hvor meget du bevæger dig og får sovet er essentielt for, hvor oplagte og koncentrerede du kan være. Dermed har det en stor betydning for, hvordan din dag kommer til at se ud, samt hvordan du vil have det.

2020/sundhed//p-1

Velvære & Sundhed

Får du taget dine daglige skridt?

Det anbefalede tal er 10-15.000 skridt om dagen, som svarer til ca. 7-10 km.

Dette er godt for dit kredsløb og helbred, og så mindsker det dit stressniveau, samt falder kolesteroltal og blodtrykket. Resultatet bliver en mere frisk, glad, og motiveret version af dig.

Naturen er der til for alle, uden åbningstider, og så er det helt gratis ;-)

Gå lange ture, få frisk luft og sol, det giver mere end du tror. Tung i hovedet forsvinder, du får luftet tankerne, og så får du D-vitamin af solens varme stråler, som blandt andet forebygger depression.

Ved gang frigiver hjernen stoffet Serotonin og Dopamin, som er medafgørende for bla. dit humør, appetit, søvn, sexlyst, hukommelse, samt læring. Dermed er gåture godt for både velvære samt mental sundhed!

2020/sundhed//p-2

Sov godt og stå op med et smil!

Det er meget forskelligt fra person til person, hvor meget søvn man behøver. Børn skal have meget mere søvn end voksne, og gennemsnittet af de voksne skal sove 7-8 timer før de er helt friske og oplagte

Hvis man sover for lidt i en længere periode, kan man blive syg, stresset samt deprimeret. Der er også undersøgelser som viser, at en person som ikke får sin optimale søvn, spiser 300-800 kcal mere om dagen, (ca 2 måltider ekstra) og spiser mere sødt, er i dårligere humør, samt er demotiveret mm.

Derfor er det vigtigt at få sovet godt igennem, da det er lige så vigtigt som en sund kost og motion, for din sundhed! J

Du sover bedst ved at droppe koffein, alkohol og sukker!

2020/sundhed//p-3

Spis mindre sukker

Vi må være mere opmærksomme på sukker i dagligdagen.

Kager, slik og sodavand er en del af hverdagen hos mange. Det må vi sætte fokus på, at skulle skære ned på, hvis vi ønsker et sundere folkefærd!

Sukker:

 • Reducerer indholdet af vitaminer, mineraler og andre vigtige næringsstoffer i kosten
 • Indeholder en del kalorier, og har ingen fordele overhovedet
 • Påvirker immunforsvaret og cellernes funktion, og kan udvikle inflammatoriske sygdomme
 • Øger risikoen for bla. overvægt, type 2 diabetes, gigt, hjerte-kar- sygdomme og huller i tænderne

Mange ”sunde” varer indeholder også meget sukker, f.eks. yoghurt med tilsat sødemidler, juice, smoothies, morgenmadsprodukter, tørret eller frugt på dåse mm. Kig på varens label og tjek hvor meget sukker der er i, som du så kan sammenligne med lignende produkt, før du vælger ;-)

Hvis du er lækker- eller småsulten, tag evt. peberfrugt, gulerod, eller noget frugt da de er gode til at slukke ”sukker-sulten,” og spis det evt. til:

 • Yoghurt (helst natural, skyr eller græsk yoghurt) med lidtmysli eller/og nøddeblanding
 • Grovbolle, knækbrød, eller rugbrød med pålæg

Hvis du er til smoothies, husk da noget grønt i blenderen, da frugter jo også indeholder frugtsukker. Grønt stabiliserer nemlig blodsukkeret, samt indeholder fibre, som er godt for fordøjelsen.

2020/sundhed//p-4

Spis mere fisk

Fisk har vi masser af her i Grønland, og der er mange måder at spise det på: frisk og rå, tørret, frossen, røget, på panden, i ovnen, eller som suppe, til frokost, mellem måltid eller aftensmad. Fisk på dåse, rogn, og rejer tæller også med.

Det er anbefalet vi spiser 350 gr om ugen, heraf 200 gr fra fed fisk som f.eks. laks, ørred og makrel. Gravide og børn bør holde igen for rovfisk, pga. tungmetaller.

Fisk indeholder D-vitamin, Omega 3 fedtsyre, Selen, og Jod som er godt for bla:

 • Immunforsvaret, hjerne, knogler, led, hjerte og kredsløbet.
 • Ikke mindst er det en god proteinkilde.

Spis fisk flere gange om ugen og forebyg bla:

 • Tidlig demens, depression og hjerte-kar-sygdomme.
2020/sundhed//p-5

Vælg fuldkorn

Fuldkorn findes i mad, der er lavet af kornprodukter, hvor du får hele kornet med, i hel, knækket eller i mel form. Det kan være i brød, morgenmadsprodukter, ris, pasta samt mel.

Fuldkorn indeholder vitaminer og mineraler, og mange kostfibre. Det er derfor sundt og mætter godt. Det betyder at du spiser mindre og kan bevare din kropsvægt, eller have det nemmere ved at tabe dig. Fibre holder desuden din fordøjelse i gang, samt transporterer affaldsstoffer ud af kroppen via afføring. Dermed er det med til at forebygge bl.a. hjerte-kar-sygdomme, type 2-diabetes og flere kræfttyper.

Anbefalet:

Du skal spise mindst 75 gr. fuldkorn om dagen, som svarer f.eks. til 2 dl havregryn og en skive fuldkornsrugbrød.

Hvis du er i tvivl, så kig efter fuldkornsmærket på varen, som sikre dig højt indhold af kostfibre og fuldkorn.

Du kan også kigge efter nøglehullet, som for fødevarer som indeholder mindre salt, sukker og fedt samt mere fuldkorn, og dermed er mærke for et sundere valg.

2020/sundhed//p-6

6 om dagen - frugt og grønt gør hverdagen sundere.

Frugt og grønsager indeholder mange vigtige vitaminer og mineraler, og anbefalingerne lyder på 600 gram om dagen, dvs. ca. 6 stk. helst max 350 gram fra frugt, da dette også indeholder frugtsukker.

Børn skal dog have 3-5 stk. om dagen. Spis gerne varieret og i forskellige farver, da de alle har forskellige næringsstoffer i dem. Frisk, frost eller dåse regnes ens.

Tørret frugt medregnes ikke

2020/sundhed//p-7

Alkoholfri øl & vin

Hvorfor drikke alkohol, når man kan forblive frisk og klar i hovedet med en alkoholfri øl?

Man kan jo ikke helt undgå, at indimellem blive inviteret til en fødselsdags fest eller lignende, hvor der bliver serveret alkohol.

Her er jeg glad for, at man i Pisiffik kan købe alkoholfrie drikke.

Så kan man stadig skåle med til festen, og være frisk dagen derpå.

Vidste du at...

- Alkohol bidrager til mange sygdomme som kræftsygdomme, mave-tarm-sygdomme, hjerte-kar-sygdomme, leversygdomme, forhøjet blodtryk, nedsat immunforsvar, angst,depression mv

- Alkohol påvirker alle kroppens organer, stort forbrug i længere tid forstørrer risikoen for sygdomme

 • Indtagelse af 25 g pr dag, ses en blodtryksforhøjende effekt
 • Indtagelse af 70 g pr dag, medvirker til alkoholskader

- Alkohol mindsker optagelse af vitaminer og mineraler fra din mad

- Alkohol indeholder tomme kalorier, og derfor bidrager til overvægt

- Overforbrug af alkohol skader helbredet og hverdagen, da du bliver:

 • Uoplagt
 • Mangler energi
 • Får mavebesvær
 • Får dårlig søvn
2020/sundhed//p-8

Drik vand hver dag

Vand transporterer vigtige næringsstoffer til cellerne i kroppen og fjerner affald fra cellerne.

om tommelfingerregel skal du drikke 1/3 af din kropsvægt i deciliter om dagen. F.eks. hvis du vejer 60 kg, så skal du drikke 20 deciliter = 2 liter. Jo tungere du er, desto mere vand skal du have, og det samme gælder hvis du dyrker sport, er syg, ammer, eller er på ferie et varmt sted.

2 liter vand, svarer ca. til 8 glas. Hvis du ikke er vant til at drikke vand, kan du starte med at tage et glas til hvert måltid. Dette hjælper også på fordøjelsen. Det skal dog også nævnes, at hvis du drikker for meget, skylles salt og mineraler ud af kroppen, som din krop har behov for.

Du kan tjekke din væskebalance på urinen (ikke om morgen), hvis den er brunlig og lugter meget, skal du drikke mere vand, og hvis den er farveløs, drikker du for meget.

Kaffe og te medregnes også i væskemængden, men max 4 kopper. Drik vand i stedet for sodavand, alkohol, juice og saftevand.

2020/sundhed//p-9